نکته اول فقط تلقین و تلقین خودت هست که تر و فرزتر بخونی و مطلب رو کش قوس ندی
![speed reading](https://www.mordego.com/wp-content/uploads/2018/07/speedreading1.jpg)
۲ در هنگام مطالعه تـــعداد این توقف ها معمولا در افراد کند خوان به ۷ بار در هر سطر میرسد اما شما میتوانید این تعداد مکث را به ۳ بار در هر سطر کاهش دهید؛ ( از تمرینات هوازی استفاده کنید و نفس های عمیق در طول روز استفاده کنید)
۳ هنگام مطالعه چشمان خود را در طول سطور حرکت دهید و نه سر خود را. (طرز درست نشستن پشت میز و حتما با زیر پایی مناسب هم فراموش نشود)
۴ برای کاهش مکث ها و توقف ها میبایست حوزه دید خود را افزایش دهید. برای این منظور شما باید سعی کنید تا تصاویر واقع در گوشه چشمان خود رابدون اینکه بطور مستقیم به آنها نگاه کنید،ببینید.
۵ در هنگام مطالعه مکثــها و توقفهای چشمان خود را سطور کــاهش دهید. این همان تمرکزهای لحظه ای بروی حروف و واژه ها اسـت. مـا هنگام خواندن هر یک از سطرهای یک مـتـن چشمان خود را بصورت جهشی بسمت جلو حرکت می دهیم اکنون هر میزان که ما این جهشــها را کـاهش دهیـم سـرعـت خـوانــدنمان نیز افزایش می یابد.
۶ واژه ها را گروه بندی کنید. ما دیگرآموخته ایم که چگونه حروف را با یکدیگر ترکیب کرده و کلمات را خوانده و درک کنیم. اکنون باید بیاموزیم که دسته ای از کلمات را با یکدیگر ترکیب کرده و یک جمله را در آن واحد بخوانیم. و در قدم بعدی باید بیاموزیم که چگونه جملات را دسته بندی کرده و مفهوم کلی یک پاراگراف را استخراج کنیم.
۷ ثابت شده که دسته بندی واژه ها قوه ادراک و فهم را افزایش میدهد. بطور کلی مفهوم را آسان تر میتوان از یک دسته واژه استخراج کرد تا از کلماتمنفرد و حتی حروف تک.
۸ هیچگاه به عقب باز نگردید. اغلب افراد عادت کرده اند هنگام مطالعه به عقب بازگشته و واژه ها و یا قسمتهایی از متن را که بدرستی متوجه نشده اند را بازخوانی کنند. این کار فقط از سرعت خواندن شما میکاهد.(باید بتونی به خودت این تلقین کنی که هر مطلب رو با یکبار خوندن باید یادبگیرم)
۹ شما میتوانید با مطالعه تکمیلی قسمتهایی که بدرستی متوجه نشده اید را درک کنید. شاید با خودتان بگویید که این باز خوانی مجدد هم زمانبر است. اما باز گشت مکرر به عقب برای بازخوانی قسمتهای درک نشدهبه مراتب وقت گیر تر از مطالعه مجدد یک مطلب به روش تند خوانی ست.
۱۰ هدفمند مطالعه کنید. هدف خود را ازمطالعه هر مطلبی از پیش تعیین کنید. که چه نوع اطلاعاتی را میخواهید کسب کنید. این کار سبب میگردد تا شما اطلاعات غیر ضروری و حاشیه ای را درفرایند مطالعه حذف کنید.(مثلا درسی که میخوای پیش خوانی کنی کفایت میکنه که کلیاتش پی ببری و کند خواندن جایز نیست)
۱۱ فقط کلمات و مفاهیم کلیدی را مطالعه کنید.در نگارش مطالب ناگزیریم پاره ای دستورات نوشتاری و ساختار صحیح جملات را رعایت کنیم. اما هنگام خواندن نه.۴۰ تا ۶۰ درصد کل یک متناز واژه ها و حروف بی اهمیت و غیر ضروری (البته برای درک آن) تشکیل یافتهاست. مانند حروف ربط مانند”و” و “یا”. بیاموزید تنها اسمها و افعال رابخوانید.(البته بجز درس زیست که اتفاقا" این مدل قیدها خیلی هم مهم هستن)
۱۲ نکات و مفاهیم اصلی یک پاراگراف را یافته و آن را در ذهن بسپارید وجزئیات خارج از موضوع اصلی را حذف کنید.(بهترین راه اینه که یکبار خودت بعدش کتاب ببندی درس پیش خودت پس بدی)
۱۳ با صدای بلند مطالعه نکنید. سرعت ادا کردن و صحبت کردن بسیار کمتر از ظرفیت یادگیری و مطالعه شماست. در فرایند مطالعه میبایست فقط چشمها و مغز درگیر باشند. سرعت قوه بینایی شما بسیار بیشتر از سرعت تکلم شماست. بنابراین از تلفظ حروف و واژه ها حین مطالعه خودداری کنید.(بلندخواندن دروس باعث کاهش سطح انرژی و در کنار اون خستگی برای کنکوری ها میشه که ساعت مطالعه اونا و وعده های آستانه خستگی شون رو کاهش میده؛ فقط در یک صورت که مطلب خیلی بد قلق و سخت بود یا محیط اطراف پر سر و صدا زیاد داشت می تونید بلند بخونید بطور موقت تا گوش هم مطلب رو بشنوه)
۱۴ ما حین خواندن در ذهن خود نیز اصوات مرتبط با حروف و واژه ها رابیان میکنیم. این همان ندای درون شماست زمانی که به اصطلاح در دلتان مطلبی را میخوانید. یعنی ما پس از دیدن یک کلمه صبر میکنیم تا صدای مرتبط با آنکلمه (تلفظ) در ذهنمان کامل شود سپس به سراغ کلمه بعدی میرویم. این عادت نیز سرعت مطالعه شما را کاهش میدهد. به یاد داشته باشید که حذف کامل این صداها در مغز و ذهن غیر ممکن است اما میتوان آنها را به حداقل رساند.
۱۵ درمحیط مطالعه خود هر عاملی که موجب پرت شدن حواس شما میگردد را حذف کنید.(بخصوص گوشی)
۱۶ هر میزان که شما با واژگان و اصطلاحا تیک زبان آشنا تر و مانوس تر باشید درک بهتری نیز از متون نگاشته شده به آن زبان خواهید داشت. بنابراین تا میتوانید واژه و اصطلاح جدید بیاموزید.
۱۷ تمرین کنید، تمرین کنید.تا میتوانید تند خوانی را تمرین کنید. تند خوانی نیز همچون سایر مهارتها نیاز به ممارست دارد.(ثبت رکوردهای تعداد قرائت واژگان در دقیقه و رقابت با خود بهترین راه هست)
۱۸ تمرکز خود را حین مطالعه حفظ کنید. بدین مفهوم که در حین خواندن مطلبی در آن واحد به چیز دیگری فکر نکن و حتی اگر فکری جز مطالعه به سرت زد اون فکر مزاحم رو در جایی یادداشت کن و قول بده در وقت مناسبی بهش بپردازی ؛ شرطی سازی مکان مطالعه فقط و فقط برای مطالعه و نه اسمس بازی و خوابیدن و بازی و فکر و خوردن و ....هم میتونه تا حد زیادی به افزایش تمرکز و دقت و در کنارش افزایش سرعت و بازده مطالعه شما موثر باشه